Gezonde dagmenu’s

In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag hoe een gezond dagmenu eruit kan zien.

Hieronder zal ik 3 gezonde dagmenu’s beschrijven. Ik gebruik daarbij de principes van de orthomoleculaire voedingsleer. Deze leer probeert de gezondheid van cliënten te verbeteren door lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Zij maken niet alleen gebruik van voeding maar ook van voedingssupplementen. In dit blog beperk ik mij tot de voeding.

Gezond dagmenu 1

’s Ochtends: schaaltje rechtsdraaiende yoghurt (bijv. Biogarde) met koudgeperste walnootolie en walnoten

Tussendoor: appel en rode bessen

’s Middags: lollo rosse met 1 avocado, rode ui, walnoten, snufje himalayazout, peper, als dressing koudgeperste walnotenolie

Tussendoor: handje ongebrande notenmix

’s Avonds: gebakken zalm in kokosvet, met spelt tagliatelle met rijstroom en gewokte groenten naar keuze.

Gezond dagmenu 2

’s Ochtends: grapefruit en appel

Tussendoor: 1 snee roggebrood (zonder tarwe zie recept ) met biologische appelstroop

’s Middags: omelet van 2 eieren gebakken in kokosvet met gemengde verse groenten

Tussendoor: stukjes kokosnoot

’s Avonds: kipfilet in blokjes met uit, tomaat, sperziebonen, verse gember, alles in de wok, met zilvervliesrijst.

Gezond dagmenu 3 voor in het weekend

’s Ochtends: spelt/zuurdezem bolletjes met gerookte makreel/zalm en zelfgemaakte humus (400 gram gare kikkererwten pureren met 3 eetlepels olijfolie, citroensap van 1 citroen, verse koriander en zout en peper naar smaak)

Tussendoor: vijgen, walnoten

’s middags: Kastanjecrackers met gepureerde avocado met citroensap, zout en peper naar smaak.

Tussendoor: haring van de markt

’s Avonds:  gevulde rode paprika met gehakt, verse koriander zout en peper naar smaak met zilvervliesrijst

Toetje: boekweitflensje gemaakt met ei en kokosmelk, gedecoreerd met frambozen en blauwe bessen

Tussendoor: biologische chips met zelfgemaakte guacamole (2 eetrijpe avocado’s, sap van 1 citroen, 1 tomaat, 1 kleine knoflook, zout en peper naar smaak. Alles pureren)

Enkele voedingsmiddelen uitgelicht

Koudgeperste walnootolie rijk aan omega 3 en 6 vetzuren

Rood fruit is rijk aan antioxidanten.

Kikkererwten bevat eiwitten, ijzer en B-vitamines en een hoog gehalte aan tryptofaan (nodig voor de aanmaak van seretonine)

Verse groenten rijk aan antioxidanten.

Boekweit rijk aan flavonoide rutine, werkt ontstekingsremmend. Bevat veel B-vitamines, mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper. Ook deze koolhydraten worden langzaam verteerd, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Avocado bevat een hoog percentage (15-30%) gezonde vetten (omega 3 en 9).

avocado

 

Ei bevat 13% eiwit van hoge biologische waarde. Kan allergie/intolerantie veroorzaken en is een histaminevrijmaker. De eidooier bevat de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine en verhoogt het cholesterolgehalte maar in het totale ei zit zoveel lecithine dat het cholesterol weer wordt rechtgetrokken.

Zalm is een vette vis. Bevat 3 % verzadigd vet en ongeveer 11% onverzadigd vet, waarvan merendeel meervoudig onverzadigde vetzuren

Weet jij nog een gezond recept? Plaats deze in het ‘reactieformulier’ hieronder zodat anderen ook van jou recept kunnen profiteren.

Alvast bedankt.

Wil je meer weten neem dan vrijblijvend contact op.

 

 

Datum: 11 oktober 2014

Geef een reactie of deel via social media

Share Button

Alle velden zijn verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *